Novinky a články, Strana 2

Detailingová příprava auta na zimu

O své auto byste se měli starat průběžně. Platí to nejen o servisu, ale také o jeho mytí a čištění. Pokud větší očistu provádíte jednou za čas, není od věci věnovat autu pár hodin času před zimním obdobím, které je pro něj snad ještě náročnější než pro vás. Proto už jste se mohli setkat s pojmem „detailingová příprava auta na zimu“.

Vlastně se nejedná o nic speciálního, několik kroků provedených právě před zimou však dokáže auto ochránit před zimními nástrahami na silnicích v podobě soli a špinavého sněhu a usnadní vám řidičský život.

Obrázek článku

Poctivá ochrana laku a kol

Jedním z nejdůležitějších kroků při přípravě auta na zimu je bezpochyby navoskování laku provedené po důkladném umytí celého vozu. Vosk samozřejmě zlepší vzhled auta díky zvýšení lesku laku, ale hlavně ho ochrání před solí, další chemií používanou na údržbu silnic a před v zimě všudypřítomnou špínou. Různých nečistot, typicky špinavého rozbředlého sněhu, jsou zimní silnice plné, s navoskovaným autem však budete mít méně práce, protože se snáze umývá a navíc se nešpiní tak rychle.

Zvláštní péči je vhodné věnovat také kolům. Nejdříve je třeba je opravdu pořádně vyčistit od všech nečistot včetně odolného prachu z brzdových destiček s pomocí kvalitního čističe disků a poctivě umýt pneumatiky. Poté je třeba disky rovněž pečlivě navoskovat, nebo použít keramickou ochranu. Také můžete použít oživovač pneumatik, aby i v zimě vypadaly jako nové.

Údržba gumových částí

Chybu neuděláte ani s ošetřením gumových částí, zejména pak těsnění dveří a zavazadelníku. Díky vyčištění a následném ošetření těsnění přípravkem na gumové části předejdete zamrznutí dveří či víka kufru. Asi se příliš často nedostanete do situace, kdybyste dveře nedokázali otevřít vůbec ani s použitím větší síly, ale mírnější přimrznutí není nic vzácného a otevírání dveří potom není tak pohodlné a snadné, jak jste zvyklí. Přitom tomu jde zabránit jen několik minut trvajícím úkonem.

Péče o skla

Skla si zaslouží pozornost zvenku i zevnitř. Zvenku je vhodné zejména před zimou použít sealant na skla, znamější jako tekuté stěrače. Tekuté stěrače vytváří na sklech hydrofobní vrstvu, takže v dešti ze skel o poznání lépe stékají kapky a někdy díky tomu ani nemusíte používat stěrače. V chladných zimních měsících však nabízí ještě další funkci – výrazně usnadňují odstranění námrazy skel, zmírňují ji, a dokonce jí mohou i zabránit. Samozřejmě pak usnadňují i mytí vozu, kdy jdou nečistoty ze skel velmi snadno umýt.

Praktická je aplikace příslušného sealantu na skla také zevnitř auta. Tyto přípravky zabraňují zamlžování skel, které vzniká v důsledku kondenzace vody obsažené ve vzduchu. Částečným řešením může být i snaha o udržení nízké vlhkosti vzduchu v autě, ale to je poměrně náročný úkol s nejistým výsledkem. Aplikace protizamlžovacího přípravku se tak jeví jako jasná volba, pokud v zimě po každém usednutí do auta nechcete čekat, až si se zamlženými skly poradí klimatizace a ofukování oken, případně systém vyhřívání skel, který však běžně není dostupný pro všechna skla v autě.

Rozdíly mezi čističem a leštěnkou na skla

Čistá skla jsou základ. I ten, kdo si nepotrpí na dokonale umyté auto, umí ocenit vyleštěná skla beze skvrn, která zaručují skvělý výhled a příjemnější jízdu za každých podmínek. Existují dva základní druhy přípravků na čištění skel – čističe a leštěnky – a v tomto článku se podíváme na to, jaké jsou mezi nimi rozdíly.

Obrázek článku

Čistič skel

Čističe skel jsou běžně dostupné přípravky sloužící pro rychlé vyčištění skel vozu, ať už jsou znečištěné skvrnami od dešťových kapek, bahnem nebo hmyzem. Vzhledem k tomu, že jsou tyto přípravky často založeny na alkoholové bázi, poradí si i se zbytkem lepidla z odstraněné dálniční známky.

Jejich použití je velice snadné – stačí je nastříkat, nechat doporučený čas působit a setřít, ideálně pomocí speciální utěrky na skla. Čištění skel díky nim můžete provádět nejen při mytí auta, kdy budou skla mokrá, ale klidně i samostatně, pokud budete chtít zlepšit výhled z auta a nebudete mít čas na jeho celkové umytí.

Kromě vyčištění skla některé přípravky nabízí ještě další funkci – hydrofobní ochranu skel. To znamená, že rovněž zastanou funkci tzv. tekutých stěračů a odpuzují vodu, což oceníte při jízdě v dešti, která je díky tomu příjemnější a bezpečnější.

Leštěnka na skla

Čím se od čističe skel liší leštěnka na skla? Leštěnku na skla lze považovat za účinnější čištič, obvykle se totiž jedná o mírně abrazivní pastu. Ovšem práce s ní je o něco obtížnější, a tak se vyplatí používat při důkladnějším mytí auta. Uplatnění kromě při pečlivém mytí celého vozu najde také v případech, kdy jsou na skle nečistoty, které nedokáže odstranit čistič skel – typicky usazeniny od tvrdé vody (vodní spot) – nebo před aplikací sealantu na skla (tekutých stěračů).

Leštěnka na skla je účinný čistící přípravek, ale nečekejte, že dokáže to, co leštěnka na lak. Nelze s ní odstranit škrábance nebo jiné podobné vady na sklech.

Rozdíl mezi porovnávanými přípravky pak není jen v tom, na co se používají, ale také v tom, jak se používají. Zatímco čistič po aplikaci a chvíli působení prakticky jen setřete, s leštěnkou si musíte dát větší práci. Je třeba ji na skle pečlivě rozetřít, až se pasta stane více méně průhlednou, a poté se sklo setře čistou utěrkou a rozleští. Tento postup sice není náročný na techniku, ale rozhodně zabere více času než práce s čističem.

Ruční mytí auta vs. kartáčové myčky

O tom, proč je důležité svůj vůz pravidelně mýt, jsme se na blogu zmínili již vícekrát. Auto pak nejen lépe vypadá, ale také si zachovává vyšší hodnotu. Určitě to znáte – vzhled prodává. Pro maximalizaci těchto pozitiv je však třeba volit vhodný druh mytí, jinak může být výsledek dokonce i opačný.

Za šetrné mytí se obecně považuje mytí ruční, což prokazují zkušenosti snad všech majitelů aut, kteří se o své vozy vzorně starají. V tomto článku se tedy zaměříme na to, proč je lepší právě ruční mytí oproti kartáčovým automyčkám.

Obrázek článku

Hrubé kartáče a agresivní chemie

Každé mytí nechává na laku nějaké stopy, ovšem v případě kartáčových automyček je tento jev mnohem výraznější než u ručního mytí. Mohou za to především kartáče, jejichž vlákna naráží do laku, a přitom v nich jsou usazeny hrubé nečistoty, které způsobují nadměrný otěr a vznik škrábanců. Nečekejte po jednom projetí mycí linkou takové škrábance, jako když vám někdo obejde auto s klíčem v ruce, ale s přibývajícími návštěvami kartáčové myčky budou na laku stále zřetelnější vlasové škrábance, tvořící hologramy, a barva vozu bude méně výrazná, bledší.

Vzhledem k používání agresivnější chemie, která umožňuje umytí auta během pár okamžiků, musíte počítat také s rychlejším blednutím nelakovaných plastů. Dále pokud máte lak navoskovaný nebo jinak ochráněný, tato ochranná vrstva se více oslabí než při použití pH neutrálního šamponu.

Závěrem

Jak bylo zmíněno, i při ručním mytí z podstaty také k nějakému poškození laku dochází. Při správném postupu je však mnohonásobně nižší než u kartáčových automyček.

V případě, že vám na vzhledu vašeho vozu záleží, proto vždy dávejte přednost ručnímu mytí. Pro slušné a mechanicky šetrné umytí můžete případně navštívit bezkontaktní myčku, kde během chvíle auto poměrně levně umyjete. Nečekejte však zdaleka tak dobrý výsledek jako při poctivém ručním mytí, kdy si po oplachu k autu stoupnete pěkně s mikrovláknovou houbou a kvalitním autošamponem nebo pěnou.

Pokud už do kartáčové myčky přece jen někdy zavítáte, například z nedostatku času, zvolte mycí linku s měkkými textilními kartáči a obsluhou, která auto před vjezdem do myčky opláchne vysokotlakým čističem a zbaví jej tak hrubých nečistot. Takové nečistoty ve spojení s kartáči totiž jinak slouží jako účinné brusivo. Rozhodně by to však měla být pouze vzácná výjimka.

Základní potřeby pro péči o auto – všechno, co potřebujete

O každé auto by se měl jeho majitel starat. A netýká se to jen pravidelného servisu, zapomínat se nesmí ani na jeho mytí. Auto pak nejen lépe vypadá, ale také si udržuje svoji hodnotu. Pokud si nepotrpíte na dokonale čistém autě v každé situaci, samozřejmě ho nemusíte mýt každý den, alespoň občas si však trochu péče zaslouží.

V tomto článku se podíváme na základní přípravky a pomůcky, které potřebujete, abyste ručním mytím a následným ošetřením dosáhli slušného výsledku nehledě na to, jestli se budete svému autu věnovat denně, pouze o víkendu, nebo třeba jen jednou za měsíc. Nemusíte si pořizovat všechno najednou, ale když postupně tyto věci v garáži nashromáždíte, budete se moci o své auto postarat tak, jak se patří.

Obrázek článku

Začínáme zvenku

Při mytí exteriéru je nejdříve třeba provést základní očistu kompletně celého vozu – k tomu je nezbytný kvalitní autošampon, případně lze využít aktivní pěnu. Především na předních maskách aut nastává problém s odstraněním hmyzu, s čímž nám nemusí uspokojivě pomoci ani autošampon. Speciální odstraňovače hmyzu však umí téměř zázraky a snadno si poradí i se zaschlým hmyzem. Pro umytí skel beze skvrn a odlesků se vyplatí pořídit čistič oken, díky němuž je vyčištění skel mnohem snazší. 

Samostatnou kapitolou jsou disky kol. Kola jsou znečištěna prachem z brzdových destiček a dalšími velmi odolnými nečistotami, a proto je zde nutné používat silné čističe na disky kol.

Po dokonalém umytí obvykle přichází čas na snahu o zachování tohoto stavu co nejdelší dobu. Na řadu tak může přijít populární voskování laku. Chybu určitě neuděláte s karnaubským voskem, který je známý pro dlouhodobou ochranu laku a zajištění jeho lesku. Pro konzervaci laku můžete sáhnout také po nějakém nanopřípravku, který lze někdy použít i na okna. Právě na sklech nejvíce oceníte hydrofobní efekt poskytovaný konzervačními přípravky.

Od věci není ani použití přípravku na ochranu a zlepšení vzhledu pneumatik a plastových částí. Přípravky na gumu a plasty dokážou výrazně vylepšit celkový dojem, a proto je lze mezi základní výbavu rozhodně doporučit.

Nezanedbávejte čištění interiéru, kde trávíte spoustu času

Interiér vyžaduje zvláštní péči. Velkou část práce v něm odvede vysavač – čím silnější, tím lépe. Na čištění a ochranu přístrojové desky a plastových částí interiéru jsou vyvinuty speciální čističe, které oživují barvu ošetřených částí a měly by znesnadňovat usazování prachu a nečistot. 

Také na sedadla a čalounění interiéru od koberečků až po stropnice existují speciální přípravky. Vybírat můžete mezi čističi na látkové čalounění a čističi kůže podle toho, čím máte potažena sedadla a výplně dveří.

Pomůcky

Nakonec nesmíme zapomenout na něco, co nemůže chybět v žádném případě – kvalitní pomůcky pro údržbu auta. Šetrné mytí a aplikování zmíněných přípravků by nebylo možné bez mikrovláknových utěrek a na mytí exteriéru autošamponem můžete použít třeba i mikrovláknovou mycí houbu. Pro snadné a rychlé mytí disků kol ve všech záhybech pak jistě oceníte pomoc kartáče na kola.

Co je to auto detailing?

Skoro každý majitel auta věnuje alespoň jednou za čas svému vozu chvíli času, kdy ho umyje a vyčistí, nebo alespoň zajede do automatické automyčky. Důvody pro občasné mytí jsou zejména praktické – neušpiníte si o auto oblečení nebo ruce při otevírání kufru a také oddálíte možnou korozi, což se příznivě projeví na pozdější ceně vozu při prodeji.

Pokud je však někdo automobilovým fanouškem, tak se obvykle o svá auta stará o něco lépe a věnuje jim více času. Samozřejmostí je zajišťování pravidelného a pečlivého servisu, ale spoustu času lze se svým každodenním parťákem na čtyřech kolech trávit při velmi důkladném mytí a čištění jeho exteriéru i interiéru, tedy při auto detailingu. Někdy se provádí pouze před specifickou událostí, jako je prodej nebo příprava auta na výstavu.

Obrázek článku

Spousta pomůcek i času, ale výsledek za to stojí

Základ detailingu obecně spočívá v důkladném a zároveň šetrném mytí a čištění celého vozu. Ovšem zahrnuje také příležitostnou renovaci laku v podobě odstranění škrábanců od tzv. hologramů (nejjemnějších škrábanců) až po ty větší. Renovace laku se provádí především pomocí leštění, u hlubokých rýh je ale třeba využít například opravné lakové tužky. Leštění se však nemůže provádět do nekonečna (zmenšuje se tloušťka laku) a samozřejmě v některých případech na poškození laku už jednoduše nestačí. Po dosažení požadovaného bezchybného vzhledu, většinou tedy po velmi důkladném umytí, by nakonec měla přijít na řadu konzervace laku, například voskem nebo keramickou ochranou.

Při pravidelné údržbě exteriéru se neobejdete bez těchto pomůcek:

  • dva kbelíky (na ruční mytí tzv. dvoukýblovou metodou)
  • autošampon
  • mikrovláknová mycí rukavice
  • sušící ručník
  • clay („plastelína“ na odstranění nečistot, které nelze snadno umýt – asfalt, polétavá rez atd.)
  • vosk (s aplikátorem), keramická ochrana
  • mikrovláknové utěrky
  • kartáč na kola
  • různé přípravky – na ošetření a impregnaci pneumatik, plastů; odstraňovač asfaltu, polétavé rzi; čistič na skla
  • vysokotlaký čistič (WAP) – vhodný na předmytí

Pro detailing interiéru budete určitě potřebovat:

  • vysavač
  • mikrovláknové utěrky, aplikátor
  • jemný štětec (na odstranění prachu z nepřístupných míst – výdechy klimatizace, tlačítka)
  • další přípravky – na čištění a ošetření plastů, kůže či textilu

Co detailing je a co není

Výsledek poctivého auto detailingu se dá shrnout celkem snadno – jde o to, aby auto stále vypadalo jako nové, jako když prošlo poslední kontrolou ve výrobním závodě, nebo možná ještě lépe. Zvenku. Zevnitř. V každém záhybu. Z každého úhlu.

Za detailing samozřejmě nelze považovat návštěvu automatické automyčky. Podstatu nesplňuje ani „běžné“ ruční mytí s rychlým vysátím interiéru. Pořádný detailing zabere hodiny času, protože kvalitní péči musí dostat každý viditelný díl.

 

Tipy na dárky pro motorkáře

Přemýšlíte nad dárkem pro motorkáře a nic vás nenapadá? Podívejte se na pár tipů, ze kterých si snad nejde nevybrat. Pro motorkáře existuje řada univerzálních dárků, které jsou přitom i docela snadné na výběr. Abyste ho potěšili, nemusíte mu hned pořizovat novou motorku. To byste mu naopak sebrali krásné období výběru té pravé. Dokáže potěšit i maličkost s tím správným motorkářským motivem nebo stylem.

Motorkářská plechová cedule

Chybu rozhodně neuděláte s originální plechovou cedulí, na které může být buď přímo motorka, nebo například cedulí, která jasně dává najevo, že na daném místě mohou parkovat jen motorky. Pokud by se obdarovanému cedule nehodila třeba rovnou do obýváku, v garáži, kde parkuje motorku, se bude vyjímat zcela určitě.

Cedule s motivem aut a motorek

Kosmetika na motorku

Dobrou volbou je také nejrůznější kosmetika na péči o motorku. Ne všichni si sice zakládají na jejím dokonalém lesku, ale jednou za čas si motorka očistu prostě zaslouží a pak přijde vhod například mycí šampon, leštěnka nebo přípravek na oživení vzhledu plastů.

Motorkářské tričko

Pokud hledáte praktický dárek, který motorkář bude pravidelně využívat, tričko s motorkářským motivem je sázkou na jistotu. Poměrně univerzálním motivem je třeba název legendární silnice Route 66 s obrázkem motorky, na které by si tuto silnici chtěl alespoň jednou v životě projet snad každý.

Trička Route 66 na Garážovce

Doplněk na motorku

Koupit motorkáři nějaký, byť jen drobnější doplněk na jeho motorku je náročný úkol. Pokud ale víte, že už dlouho touží po nějakém doplňku, který by jeho stroj vylepšil, a stále se neodhodlal si ho pořídit, nebojte se toho. Uvidíte, že mu tím uděláte radost, a až přidá další díl do jeho milované skládačky, bude ho to těšit při každém pohledu na motorku.

Upcyklace v podání Dánska

Dnes se podíváme na značku Danish Fuel, která, jak už její název napovídá, pochází z Dánska. V Dánsku pak probíhá také výroba produktů. Konkrétně se zaměříme na vlajkové produkty této značky, kterými jsou barové a koupelnové skříňky a cestovní kufry.

Kanystr v industriálním interiéru

Co je na těchto skříňkách a kufrech speciálního? Vyrábí se z originálních, použitých kanystrů „Jerry Cans“, které hrály důležitou roli během druhé světové války a nepostradatelné jsou i dnes. Díky ruční práci a využití moderních technologií z legendárních kanystrů vzniká něco nového, s novými funkcemi, s novým posláním.

Upcyklace: Koncept budoucnosti

A právě tohle je ona upcyklace z názvu článku. V zásadě jde o něco podobného, jako je známější recyklace, ale v tomto případě se již nepotřebné produkty promění v něco lepšího, než byly doposud.

Jednou z výhod uplatňování tohoto konceptu je skutečnost, že má pozitivní vliv na životní prostředí oproti klasickému postupu výroby. Díky péči dostanou upcyklované kanystry druhý život a výrazně se prodlouží jejich životní cyklus.

Nemusíte být zrovna ekologičtí aktivisté, abyste koncept upcyklace dokázali ocenit. Nemusíte se totiž v zájmu zachování prostředí na naší planetě spokojit s horším výrobkem. Dostane se k vám prvotřídní produkt. A pokud se jedná o výrobky společnosti Danish Fuel, mají jako přidanou hodnotu také svůj příběh.

Každý kanystr, ať už se pod rukama dánských mistrů promění ve skříňku či kufr, je jedinečný. Neexistují dva identické kusy, což jistě ocení milovníci luxusního a precizně zpracovaného zboží. Vzhledem k původu kanystrů si však přijdou na své i milovníci historie či armádní a automobiloví nadšenci.

O Jerry Cans

Design kanystrů „Jerry Cans“ vznikl v Německu ve 30. letech minulého století pro vojenské použití. Palivo totiž bylo třeba efektivně skladovat a následně snadno přepravovat na frontu vojákům, kteří by bez funkčních tanků, obrněných vozů a dalších vojenských vozidel neměli sebemenší šanci ve válce uspět.

Návrh jejich designu tak vycházel v podstatě z nutnosti, v době, kdy byly zdroje i čas omezené. Ostatně takto začíná příběh i u dalších populárních designů. Název pak vychází z přezdívky německých vojáků, kterou dostali od britských a amerických sil – „Jerries.“

Kanystry byly vyráběny v různých barvách, aby bylo na první pohled jasné, jaká tekutina se uvnitř ukrývá. Červená barva označovala benzín, šedá petrolej, černá naftu a v bílých kanystrech byl převodový olej. Zelená barva „Army Green“ na produktech Danish Fuel odpovídá barvě německých tanků z 2. světové války.

Kromě plechových kanystrů jsou v nabídce i parádní placatky, do kterých si můžete nalít svůj oblíbený zahřávač - ať už je to gin, rum nebo něco z bylinek.

Industriální styl bydlení - průmyslové dekorace do interiéru

Charakteristickým znakem pro industriální styl bydlení jsou vysoké stropy, kovový vzhled a beton. Nemusíte ovšem být nutně majiteli továrny nebo pivovaru z poloviny 20 století, abyste si průmyslový vzhled nemohli přinést i do svého, i třeba běžně zařízeného, bytu.
Historie industriálního designu

Vše to začalo už před desítkami let ve velkých městech, kde vzkvétal a zase upadal průmysl a s tím se opouštěly továrny nebo skladové haly - takový Londýn nebo New York jsou tomu živoucími důkazy. Mnoho z těchto areálů bylo již zbouráno, některé se ovšem podařilo zachovat a díky designérům se koncept z těchto prostor povedlo přenést do koncepce interiérového stylu. Kolem roku 1990 se začal postupně tento styl objevovat i u nás.

Industriální styl pod lupou

Je to vcelku snadné - zásadní je jednoduchost, mnohdy až nepraktičnost a neútulnost. Když se vám ale povede zachovat alespoň některý z těchto bodů, bude to vypadat dobře. Industriálně!

  • volné a rozlehlé prostory, vysoké stropy a otevřená patra (lofty)
  • tabulková okna
  • viditelné betonové, ocelové a dřevěné konstrukce (potrubí, železné schody, nosníky)
  • okázalé dekorace - kolo na zdi, nádražní hodiny, kanystrové skříňky
  • použití závěsů, v žádném případě záclon

Všechny konstrukční prvky se ponechávají tak, jak vypadaly před lety - tedy v maximální autenticitě.

Industriální nový interiér

Pokud zařizujete nový byt, jen steží vybavíte interiér autenticky. Naštěstí si můžete pomoci - třeba lícovými cihlami či obkladovými pásky, litou betonovou podlahou, bílým/černým nebo naopak křiklavě žlutým či červeným nátěrem. Z vybavení se nabízí nábytek z palet, kovové židle, stylové obrazy nebo přibité SPZky či originální květináče.

Snažte se o minimalizaci počtu příček. Do kuchyně kupujte jedině nerezové spotřebiče. V případě rekonstrukcí vůbec neuškodí, když bude vidět potrubí ze stoupaček. Jak vidíte, industriální nábytek a zařízení bytu může mít mnoho podob, tím styčným bodem bude tak nějak slovo “skladiště”.

Industriál se má rád s recyklací, upcyklací - nemusíte se ničeho zbavovat. Třeba takové stolové podnože můžete použít z materiálů nebo předmětů, které ke stolu ani nepatří. Vždyť to znáte - šicí stroje se takto využívají už léta.

Zaujal vás industriální styl bydlení? Nakupte na Garážovce a buďte ke svému snu o krok blíž.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.