Detailingová příprava auta na zimu

O své auto byste se měli starat průběžně. Platí to nejen o servisu, ale také o jeho mytí a čištění. Pokud větší očistu provádíte jednou za čas, není od věci věnovat autu pár hodin času před zimním obdobím, které je pro něj snad ještě náročnější než pro vás. Proto už jste se mohli setkat s pojmem „detailingová příprava auta na zimu“.

Vlastně se nejedná o nic speciálního, několik kroků provedených právě před zimou však dokáže auto ochránit před zimními nástrahami na silnicích v podobě soli a špinavého sněhu a usnadní vám řidičský život.

Obrázek článku

Poctivá ochrana laku a kol

Jedním z nejdůležitějších kroků při přípravě auta na zimu je bezpochyby navoskování laku provedené po důkladném umytí celého vozu. Vosk samozřejmě zlepší vzhled auta díky zvýšení lesku laku, ale hlavně ho ochrání před solí, další chemií používanou na údržbu silnic a před v zimě všudypřítomnou špínou. Různých nečistot, typicky špinavého rozbředlého sněhu, jsou zimní silnice plné, s navoskovaným autem však budete mít méně práce, protože se snáze umývá a navíc se nešpiní tak rychle.

Zvláštní péči je vhodné věnovat také kolům. Nejdříve je třeba je opravdu pořádně vyčistit od všech nečistot včetně odolného prachu z brzdových destiček s pomocí kvalitního čističe disků a poctivě umýt pneumatiky. Poté je třeba disky rovněž pečlivě navoskovat, nebo použít keramickou ochranu. Také můžete použít oživovač pneumatik, aby i v zimě vypadaly jako nové.

Údržba gumových částí

Chybu neuděláte ani s ošetřením gumových částí, zejména pak těsnění dveří a zavazadelníku. Díky vyčištění a následném ošetření těsnění přípravkem na gumové části předejdete zamrznutí dveří či víka kufru. Asi se příliš často nedostanete do situace, kdybyste dveře nedokázali otevřít vůbec ani s použitím větší síly, ale mírnější přimrznutí není nic vzácného a otevírání dveří potom není tak pohodlné a snadné, jak jste zvyklí. Přitom tomu jde zabránit jen několik minut trvajícím úkonem.

Péče o skla

Skla si zaslouží pozornost zvenku i zevnitř. Zvenku je vhodné zejména před zimou použít sealant na skla, znamější jako tekuté stěrače. Tekuté stěrače vytváří na sklech hydrofobní vrstvu, takže v dešti ze skel o poznání lépe stékají kapky a někdy díky tomu ani nemusíte používat stěrače. V chladných zimních měsících však nabízí ještě další funkci – výrazně usnadňují odstranění námrazy skel, zmírňují ji, a dokonce jí mohou i zabránit. Samozřejmě pak usnadňují i mytí vozu, kdy jdou nečistoty ze skel velmi snadno umýt.

Praktická je aplikace příslušného sealantu na skla také zevnitř auta. Tyto přípravky zabraňují zamlžování skel, které vzniká v důsledku kondenzace vody obsažené ve vzduchu. Částečným řešením může být i snaha o udržení nízké vlhkosti vzduchu v autě, ale to je poměrně náročný úkol s nejistým výsledkem. Aplikace protizamlžovacího přípravku se tak jeví jako jasná volba, pokud v zimě po každém usednutí do auta nechcete čekat, až si se zamlženými skly poradí klimatizace a ofukování oken, případně systém vyhřívání skel, který však běžně není dostupný pro všechna skla v autě.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.