Základní potřeby pro péči o auto – všechno, co potřebujete

O každé auto by se měl jeho majitel starat. A netýká se to jen pravidelného servisu, zapomínat se nesmí ani na jeho mytí. Auto pak nejen lépe vypadá, ale také si udržuje svoji hodnotu. Pokud si nepotrpíte na dokonale čistém autě v každé situaci, samozřejmě ho nemusíte mýt každý den, alespoň občas si však trochu péče zaslouží.

V tomto článku se podíváme na základní přípravky a pomůcky, které potřebujete, abyste ručním mytím a následným ošetřením dosáhli slušného výsledku nehledě na to, jestli se budete svému autu věnovat denně, pouze o víkendu, nebo třeba jen jednou za měsíc. Nemusíte si pořizovat všechno najednou, ale když postupně tyto věci v garáži nashromáždíte, budete se moci o své auto postarat tak, jak se patří.

Obrázek článku

Začínáme zvenku

Při mytí exteriéru je nejdříve třeba provést základní očistu kompletně celého vozu – k tomu je nezbytný kvalitní autošampon, případně lze využít aktivní pěnu. Především na předních maskách aut nastává problém s odstraněním hmyzu, s čímž nám nemusí uspokojivě pomoci ani autošampon. Speciální odstraňovače hmyzu však umí téměř zázraky a snadno si poradí i se zaschlým hmyzem. Pro umytí skel beze skvrn a odlesků se vyplatí pořídit čistič oken, díky němuž je vyčištění skel mnohem snazší. 

Samostatnou kapitolou jsou disky kol. Kola jsou znečištěna prachem z brzdových destiček a dalšími velmi odolnými nečistotami, a proto je zde nutné používat silné čističe na disky kol.

Po dokonalém umytí obvykle přichází čas na snahu o zachování tohoto stavu co nejdelší dobu. Na řadu tak může přijít populární voskování laku. Chybu určitě neuděláte s karnaubským voskem, který je známý pro dlouhodobou ochranu laku a zajištění jeho lesku. Pro konzervaci laku můžete sáhnout také po nějakém nanopřípravku, který lze někdy použít i na okna. Právě na sklech nejvíce oceníte hydrofobní efekt poskytovaný konzervačními přípravky.

Od věci není ani použití přípravku na ochranu a zlepšení vzhledu pneumatik a plastových částí. Přípravky na gumu a plasty dokážou výrazně vylepšit celkový dojem, a proto je lze mezi základní výbavu rozhodně doporučit.

Nezanedbávejte čištění interiéru, kde trávíte spoustu času

Interiér vyžaduje zvláštní péči. Velkou část práce v něm odvede vysavač – čím silnější, tím lépe. Na čištění a ochranu přístrojové desky a plastových částí interiéru jsou vyvinuty speciální čističe, které oživují barvu ošetřených částí a měly by znesnadňovat usazování prachu a nečistot. 

Také na sedadla a čalounění interiéru od koberečků až po stropnice existují speciální přípravky. Vybírat můžete mezi čističi na látkové čalounění a čističi kůže podle toho, čím máte potažena sedadla a výplně dveří.

Pomůcky

Nakonec nesmíme zapomenout na něco, co nemůže chybět v žádném případě – kvalitní pomůcky pro údržbu auta. Šetrné mytí a aplikování zmíněných přípravků by nebylo možné bez mikrovláknových utěrek a na mytí exteriéru autošamponem můžete použít třeba i mikrovláknovou mycí houbu. Pro snadné a rychlé mytí disků kol ve všech záhybech pak jistě oceníte pomoc kartáče na kola.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.