Upcyklace v podání Dánska

Dnes se podíváme na značku Danish Fuel, která, jak už její název napovídá, pochází z Dánska. V Dánsku pak probíhá také výroba produktů. Konkrétně se zaměříme na vlajkové produkty této značky, kterými jsou barové a koupelnové skříňky a cestovní kufry.

Kanystr v industriálním interiéru

Co je na těchto skříňkách a kufrech speciálního? Vyrábí se z originálních, použitých kanystrů „Jerry Cans“, které hrály důležitou roli během druhé světové války a nepostradatelné jsou i dnes. Díky ruční práci a využití moderních technologií z legendárních kanystrů vzniká něco nového, s novými funkcemi, s novým posláním.

Upcyklace: Koncept budoucnosti

A právě tohle je ona upcyklace z názvu článku. V zásadě jde o něco podobného, jako je známější recyklace, ale v tomto případě se již nepotřebné produkty promění v něco lepšího, než byly doposud.

Jednou z výhod uplatňování tohoto konceptu je skutečnost, že má pozitivní vliv na životní prostředí oproti klasickému postupu výroby. Díky péči dostanou upcyklované kanystry druhý život a výrazně se prodlouží jejich životní cyklus.

Nemusíte být zrovna ekologičtí aktivisté, abyste koncept upcyklace dokázali ocenit. Nemusíte se totiž v zájmu zachování prostředí na naší planetě spokojit s horším výrobkem. Dostane se k vám prvotřídní produkt. A pokud se jedná o výrobky společnosti Danish Fuel, mají jako přidanou hodnotu také svůj příběh.

Každý kanystr, ať už se pod rukama dánských mistrů promění ve skříňku či kufr, je jedinečný. Neexistují dva identické kusy, což jistě ocení milovníci luxusního a precizně zpracovaného zboží. Vzhledem k původu kanystrů si však přijdou na své i milovníci historie či armádní a automobiloví nadšenci.

O Jerry Cans

Design kanystrů „Jerry Cans“ vznikl v Německu ve 30. letech minulého století pro vojenské použití. Palivo totiž bylo třeba efektivně skladovat a následně snadno přepravovat na frontu vojákům, kteří by bez funkčních tanků, obrněných vozů a dalších vojenských vozidel neměli sebemenší šanci ve válce uspět.

Návrh jejich designu tak vycházel v podstatě z nutnosti, v době, kdy byly zdroje i čas omezené. Ostatně takto začíná příběh i u dalších populárních designů. Název pak vychází z přezdívky německých vojáků, kterou dostali od britských a amerických sil – „Jerries.“

Kanystry byly vyráběny v různých barvách, aby bylo na první pohled jasné, jaká tekutina se uvnitř ukrývá. Červená barva označovala benzín, šedá petrolej, černá naftu a v bílých kanystrech byl převodový olej. Zelená barva „Army Green“ na produktech Danish Fuel odpovídá barvě německých tanků z 2. světové války.

Kromě plechových kanystrů jsou v nabídce i parádní placatky, do kterých si můžete nalít svůj oblíbený zahřávač - ať už je to gin, rum nebo něco z bylinek.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.