Rozdíly mezi čističem a leštěnkou na skla

Čistá skla jsou základ. I ten, kdo si nepotrpí na dokonale umyté auto, umí ocenit vyleštěná skla beze skvrn, která zaručují skvělý výhled a příjemnější jízdu za každých podmínek. Existují dva základní druhy přípravků na čištění skel – čističe a leštěnky – a v tomto článku se podíváme na to, jaké jsou mezi nimi rozdíly.

Obrázek článku

Čistič skel

Čističe skel jsou běžně dostupné přípravky sloužící pro rychlé vyčištění skel vozu, ať už jsou znečištěné skvrnami od dešťových kapek, bahnem nebo hmyzem. Vzhledem k tomu, že jsou tyto přípravky často založeny na alkoholové bázi, poradí si i se zbytkem lepidla z odstraněné dálniční známky.

Jejich použití je velice snadné – stačí je nastříkat, nechat doporučený čas působit a setřít, ideálně pomocí speciální utěrky na skla. Čištění skel díky nim můžete provádět nejen při mytí auta, kdy budou skla mokrá, ale klidně i samostatně, pokud budete chtít zlepšit výhled z auta a nebudete mít čas na jeho celkové umytí.

Kromě vyčištění skla některé přípravky nabízí ještě další funkci – hydrofobní ochranu skel. To znamená, že rovněž zastanou funkci tzv. tekutých stěračů a odpuzují vodu, což oceníte při jízdě v dešti, která je díky tomu příjemnější a bezpečnější.

Leštěnka na skla

Čím se od čističe skel liší leštěnka na skla? Leštěnku na skla lze považovat za účinnější čištič, obvykle se totiž jedná o mírně abrazivní pastu. Ovšem práce s ní je o něco obtížnější, a tak se vyplatí používat při důkladnějším mytí auta. Uplatnění kromě při pečlivém mytí celého vozu najde také v případech, kdy jsou na skle nečistoty, které nedokáže odstranit čistič skel – typicky usazeniny od tvrdé vody (vodní spot) – nebo před aplikací sealantu na skla (tekutých stěračů).

Leštěnka na skla je účinný čistící přípravek, ale nečekejte, že dokáže to, co leštěnka na lak. Nelze s ní odstranit škrábance nebo jiné podobné vady na sklech.

Rozdíl mezi porovnávanými přípravky pak není jen v tom, na co se používají, ale také v tom, jak se používají. Zatímco čistič po aplikaci a chvíli působení prakticky jen setřete, s leštěnkou si musíte dát větší práci. Je třeba ji na skle pečlivě rozetřít, až se pasta stane více méně průhlednou, a poté se sklo setře čistou utěrkou a rozleští. Tento postup sice není náročný na techniku, ale rozhodně zabere více času než práce s čističem.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.