Industriální styl bydlení - průmyslové dekorace do interiéru

Charakteristickým znakem pro industriální styl bydlení jsou vysoké stropy, kovový vzhled a beton. Nemusíte ovšem být nutně majiteli továrny nebo pivovaru z poloviny 20 století, abyste si průmyslový vzhled nemohli přinést i do svého, i třeba běžně zařízeného, bytu.
Historie industriálního designu

Vše to začalo už před desítkami let ve velkých městech, kde vzkvétal a zase upadal průmysl a s tím se opouštěly továrny nebo skladové haly - takový Londýn nebo New York jsou tomu živoucími důkazy. Mnoho z těchto areálů bylo již zbouráno, některé se ovšem podařilo zachovat a díky designérům se koncept z těchto prostor povedlo přenést do koncepce interiérového stylu. Kolem roku 1990 se začal postupně tento styl objevovat i u nás.

Industriální styl pod lupou

Je to vcelku snadné - zásadní je jednoduchost, mnohdy až nepraktičnost a neútulnost. Když se vám ale povede zachovat alespoň některý z těchto bodů, bude to vypadat dobře. Industriálně!

  • volné a rozlehlé prostory, vysoké stropy a otevřená patra (lofty)
  • tabulková okna
  • viditelné betonové, ocelové a dřevěné konstrukce (potrubí, železné schody, nosníky)
  • okázalé dekorace - kolo na zdi, nádražní hodiny, kanystrové skříňky
  • použití závěsů, v žádném případě záclon

Všechny konstrukční prvky se ponechávají tak, jak vypadaly před lety - tedy v maximální autenticitě.

Industriální nový interiér

Pokud zařizujete nový byt, jen steží vybavíte interiér autenticky. Naštěstí si můžete pomoci - třeba lícovými cihlami či obkladovými pásky, litou betonovou podlahou, bílým/černým nebo naopak křiklavě žlutým či červeným nátěrem. Z vybavení se nabízí nábytek z palet, kovové židle, stylové obrazy nebo přibité SPZky či originální květináče.

Snažte se o minimalizaci počtu příček. Do kuchyně kupujte jedině nerezové spotřebiče. V případě rekonstrukcí vůbec neuškodí, když bude vidět potrubí ze stoupaček. Jak vidíte, industriální nábytek a zařízení bytu může mít mnoho podob, tím styčným bodem bude tak nějak slovo “skladiště”.

Industriál se má rád s recyklací, upcyklací - nemusíte se ničeho zbavovat. Třeba takové stolové podnože můžete použít z materiálů nebo předmětů, které ke stolu ani nepatří. Vždyť to znáte - šicí stroje se takto využívají už léta.

Zaujal vás industriální styl bydlení? Nakupte na Garážovce a buďte ke svému snu o krok blíž.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.