Ruční mytí auta vs. kartáčové myčky

O tom, proč je důležité svůj vůz pravidelně mýt, jsme se na blogu zmínili již vícekrát. Auto pak nejen lépe vypadá, ale také si zachovává vyšší hodnotu. Určitě to znáte – vzhled prodává. Pro maximalizaci těchto pozitiv je však třeba volit vhodný druh mytí, jinak může být výsledek dokonce i opačný.

Za šetrné mytí se obecně považuje mytí ruční, což prokazují zkušenosti snad všech majitelů aut, kteří se o své vozy vzorně starají. V tomto článku se tedy zaměříme na to, proč je lepší právě ruční mytí oproti kartáčovým automyčkám.

Obrázek článku

Hrubé kartáče a agresivní chemie

Každé mytí nechává na laku nějaké stopy, ovšem v případě kartáčových automyček je tento jev mnohem výraznější než u ručního mytí. Mohou za to především kartáče, jejichž vlákna naráží do laku, a přitom v nich jsou usazeny hrubé nečistoty, které způsobují nadměrný otěr a vznik škrábanců. Nečekejte po jednom projetí mycí linkou takové škrábance, jako když vám někdo obejde auto s klíčem v ruce, ale s přibývajícími návštěvami kartáčové myčky budou na laku stále zřetelnější vlasové škrábance, tvořící hologramy, a barva vozu bude méně výrazná, bledší.

Vzhledem k používání agresivnější chemie, která umožňuje umytí auta během pár okamžiků, musíte počítat také s rychlejším blednutím nelakovaných plastů. Dále pokud máte lak navoskovaný nebo jinak ochráněný, tato ochranná vrstva se více oslabí než při použití pH neutrálního šamponu.

Závěrem

Jak bylo zmíněno, i při ručním mytí z podstaty také k nějakému poškození laku dochází. Při správném postupu je však mnohonásobně nižší než u kartáčových automyček.

V případě, že vám na vzhledu vašeho vozu záleží, proto vždy dávejte přednost ručnímu mytí. Pro slušné a mechanicky šetrné umytí můžete případně navštívit bezkontaktní myčku, kde během chvíle auto poměrně levně umyjete. Nečekejte však zdaleka tak dobrý výsledek jako při poctivém ručním mytí, kdy si po oplachu k autu stoupnete pěkně s mikrovláknovou houbou a kvalitním autošamponem nebo pěnou.

Pokud už do kartáčové myčky přece jen někdy zavítáte, například z nedostatku času, zvolte mycí linku s měkkými textilními kartáči a obsluhou, která auto před vjezdem do myčky opláchne vysokotlakým čističem a zbaví jej tak hrubých nečistot. Takové nečistoty ve spojení s kartáči totiž jinak slouží jako účinné brusivo. Rozhodně by to však měla být pouze vzácná výjimka.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.