Ideální postup při rychlém mytí auta

V tomto článku se podíváme na to, jak co nejlépe provádět běžné rychlé mytí auta. Detailingové mytí totiž zabere poměrně dost času a ne každý má na vzhled auta tak vysoké nároky. Pokud však nechcete jezdit špinavým autem, které vypadá zanedbaně, určitě není problém si minimálně jednou týdně najít půl hodiny na rychlé a efektivní umytí, díky kterému se auto rozzáří.

Metoda dvou kýblů

I prosté mytí auta se však musí provádět správně, aby výsledek za něco stál a nepoškodili jste lak. Proto se doporučuje volit metodu dvou kýblů (anglicky two bucket method), která tyto dvě věci zaručuje.

Před samotným ručním mytím auto opláchněte hadicí nebo lépe vysokotlakým čističem pro odstranění hrubých nečistot.

Dále, jak už název metody napovídá, je třeba dvou kýblů nebo podobných nádob – do jednoho se napustí čistá voda a do druhého voda s autošamponem. Postup při tomto způsobu mytí je takový, že si vezmete čistou mycí rukavici a nejdříve ji namočíte v kbelíku s vodou a autošamponem. Poté umyjete část auta, rukavici vyperete a vyždímáte v kbelíku s čistou vodou, opět namočíte v kbelíku s autošamponem a zase umyjete část auta. A tak stále dokola, dokud neumyjete celé auto. Rukavicí raději dělejte přímé pohyby, ne krouživé – ty totiž vedou k tvorbě nevzhledných hologramů.

A jaký je důvod pro tento postup? Kbelík s čistou vodou slouží k tomu, aby se z mycí rukavice dostaly pryč nečistoty, které setřete z auta. Díky tomu pak nehrozí, nebo se alespoň snižuje riziko poškrábání laku těmito nečistotami usazenými v rukavici. Po laku tak budete přejíždět téměř čistou rukavicí namočenou ve vodě s autošamponem bez toho, aby v ní byly kamínky či jiné hrubé nečistoty. Věřte, že na konci mytí se při pohledu do kbelíku s „čistou“ vodou budete divit, kolik nečistot byste jinak v průběhu mytí roztírali po laku.

Pro mytí metodou dvou kýblů lze využít speciálních sad, ve kterých jsou na dně kbelíků umístěná sítka. Tyto sítka slouží k zabránění víření nečistot při máčení rukavice a jejich udržení na dně kbelíků. Důležité je především v kbelíku s vodou, který slouží k vymáchání rukavice a je v něm tak mnohem větší množství nečistot.

Čistá kola jsou hodně znát

Pokud chcete celkový výsledek ještě znatelně vylepšit s minimem práce navíc, můžete se ještě zaměřit na kola. Stačí na disky kol nastříkat kvalitní čistič a během okamžiku z nich začnou stékat odolné nečistoty, jako je prach z brzdových destiček.

Závěrečný oplach a sušení

Poté celé auto od shora až dolů po kola s nastříkaným čističem opláchněte proudem vody, stejně jako při počátečním předmytí.

Nakonec už zbývá jen auto pořádně vysušit, aby na něm nezůstaly skvrny v podobě zaschlých kapek. Pro tento účel se opravdu vyplatí investice do sušícího ručníku, který dokáže pojmout velké množství vody, a tak s ním budete mít za chvíli hotovo. Navíc je díky jeho jemnosti velmi šetrný k laku. Pouze kola vysušte mikrovláknovými utěrkami, třeba i starými, aby vám sušící ručník déle vydržel. Na kolech totiž i po poměrně důkladném umytí mohou zbýt nějaké nečistoty, které by se v něm usadily, a při dalším sušení byste jimi poškozovali lak.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.