Detailing vozu po zimě

Zima už konečně skončila, denní teploty stoupají a téměř pořád je krásně slunečno. Co to znamená? Nastal ideální čas na pořádné umytí a vyčištění vašeho auta, které v zimě dostalo pořádně zabrat. Taková sněhová břečka, bláto a posypová sůl zkrátka žádnému autu nesvědčí a negativně se to podepisuje na jeho vzhledu. V tomto článku se tedy podíváme na to, co všechno by bylo dobré při přípravě auta na jaro udělat, aby zase vypadalo skvěle.

Dodejte exteriéru punc dokonalosti

Prvním krokem při čištění auta po zimě je jednoznačně důkladné umytí zvenku. To začíná předmytím, nejlépe pomocí vysokotlakého čističe, ale vystačíte si také s obyčejnou hadicí. Díky tomu dostanete pryč z karoserie ty největší a nejhrubší nečistoty a také povolí i odolnější špína. Nezapomeňte opláchnout opravdu všechna místa, kam se dostanete, včetně podběhů.

Poté přichází na řadu klasické mytí metodou dvou kýblů, kterou jsme zde na blogu již detailně popisovali. Princip je jednoduchý. Potřebovat na to budete dva kbelíky – jeden s čistou vodou, druhý s vodou a autošamponem – a mycí rukavici. Rukavici vždy před kontaktem s lakem nebo skly namočíte do kbelíku s autošamponem a po umytí části auta z rukavice vymácháte setřené nečistoty v kbelíku s čistou vodou.

Po kompletním umytí auta tímto způsobem ho opět opláchněte wapkou nebo hadicí a dále je třeba ho vysušit, nejlépe sušicím ručníkem, aby na něm nezůstaly zaschlé vodní skvrny. Nakonec vyleštěte skla čističem oken za pomoci speciální utěrky, která nepouští vlákna a nezanechává šmouhy. Chybu rozhodně neuděláte ani s čističem skel s impregnačními účinky, který při dešti pomáhá odpuzovat vodu ze skel.

Nyní se můžete věnovat té nejodolnější špíně, která na autě zbyla. S asfaltovými tečkami si obvykle bez větších potíží poradí kvalitní odstraňovač asfaltu. Na zaschlé zbytky nejrůznějších létajících stvoření se zase vyplatí vzít přípravek na odstranění hmyzu.

Ochrana laku

Po pečlivém umytí se vyplatí věnovat trochu času tomu, aby byl výsledek ještě o něco působivější, a navíc vydržel co nejdéle. K tomu poslouží například osvědčený karnaubský vosk.

Kola jsou základ

Vzhledem k tomu, že na auto pravděpodobně vracíte disky s letními pneumatikami, měla by být kola čistá. Ovšem samozřejmě jen za předpokladu, že jste je před jejich uskladněním na zimu nezanedbali a kola dostala potřebnou péči.

Pokud jste je přeci jen nechali bez povšimnutí, nebo je jen rychle opláchli, je nejvyšší čas to napravit. Protože špína už bude pořádně zažraná, chce to vytasit silný kalibr v podobě velmi účinného čističe na kola

Nezapomeňte na interiér

Detailingové čištění by se nemělo vyhnout ani interiéru, který to po zimě rozhodně potřebuje. Postup není nikterak složitý, ale zabere nějaký čas. Nejdříve vyndejte koberečky a všechny věci, které v autě máte. Díky tomu ho bude moci pořádně vysát od sedadel po podlahu, samozřejmě včetně kufru. Na sedadla pak budete potřebovat čistič čalounění, který jim vrátí původní vzhled. Textilní koberečky rovněž vysajte, gumové umyjte vodou, případně vodou se šamponem. A nakonec hodně viditelné práce zvládne čistič plastů, kterým lze vyleštit celá palubní deska a výplně dveří.

Provedení celého postupu sice stojí nějaký čas a peníze, ale věřte, že při pohledu na perfektně umyté a vyčištěné auto toho nebudete ani v nejmenším litovat.

Kromě detailingu po zimě je důležité dbát také na správné nastavení a výbavu vozu. Při přezouvání na letní nezepomeňte zkontrolovat tlak v kolech, hloubku vzorku či stáří pneumatik. Dobijte baterii, případně zkontrolujte servisní intervaly pro běžnou prohlídku nebo výměnu oleje. 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.