Harley-Davidson je srdcová záležitost už skoro 120 let

Pro mnohé fanoušky je značka Harley-Davidson doslova láskou na celý život. Nejen, že jezdí na originálním motocyklu, ale často s oblíbeným logem nosí potištěná trička a vesty nebo jim dokonce v obýváku visí nejrůznější plakáty s motorkami a cedule s legendární americkou značkou. Jaká je historie amerických motorek a kdy se začali sdružovat jejich příznivci v Československu?

Harley_davidson

 

Sen dvacetiletých kluků

První motocykl měl k úspěchu nelehkou cestu. Společnost Harley-Davidson byla založena v roce 1903 v Milwaukee v americkém státě Wisconsin. V jejích počátcích stáli mladíci William S. Harley a jeho kamarád Artur Davidson, kteří společně pracovali na vývoji motoru pro klasické cyklistické kolo. Až později se připojil také Walter Davidson a William A. Davidson, Arturovi bratři. První motocykl, který zhruba dva roky vyráběli, ale stále neměl dostatečnou sílu, aby zvládl bez pomoci překonat tamní kopce.

Až další pokusy byly úspěšné a prototyp funkčního motocyklu se v roce 1904 zapojil do závodu v Milwaukee, kde na něm Edward Hildebrand dojel na solidním čtvrtém místě. Společnost vzápětí začala s výrobou motocyklů a již v roce 1906 jich takto vzniklo na padesát ročně. V dalších letech výroba strmě stoupala od stovek až do tisíců motorek ročně. Stejně tak se postupně vyvíjely a rozšiřovaly modely, které továrna postupně produkovala.

Harley_2

Motocykly Harley-Davidson používala v průběhu první světové války také americká armáda a po válce se stala značka největším výrobcem motorek na světě. V dalších letech se továrně podařilo jako pouze jednomu ze dvou amerických výrobců motocyklů přežít velkou hospodářskou krizi a posléze také druhou světovou válku, v níž figurovala jako dodavatel desítek tisíc vojenských motorek.


Jak to bylo u nás

V tehdejším Československu byla první pobočka Harley-Davidson založena v roce 1924, o tři, respektive čtyři roky později vznikl v Praze také motoklub příznivců značky, který se prý pyšní tím, že je vůbec nejstarším na světě.

Jeho členové se pravidelně scházeli a podnikali společné vyjížďky. Jak uvádí dnešní stránky klubu, zaměřoval se v počátcích především na motosoutěže, cestování, pořádal školení v technice jízdy, přednášky o konstrukci motocyklů, společenské večery, vydával klubový magazín a spolupracoval s ostatními českými motokluby a zahraničními kluby Harley-Davidson. Dnes má pražský klub dle dostupných informací přibližně tři stovky členů.

 

V červenci 2018 se v Praze uskutečnil k výročí 115 let od založení značky celosvětově vůbec největší sraz příznivců Harley-Davidson. Do hlavního města k nám dorazilo dle některých čísel přes šedesát tisíc motorkářů se svými stroji a desítky tisíc dalších fanoušků.  

Nový projekt (6)
Připravte se na výročí

Za více než století se značka Harley-Davidson stala na celém světě legendou a zároveň také symbolem pro tradiční motocykly. Fanoušci jednostopých strojů s často typickým hlučným rachotem motoru a nezaměnitelným designem na ně nedají dopustit. Patříte-li mezi ně, je skoro povinností vyzdobit si stěnu nebo poličku v garáži originální cedulí s nezaměnitelnou legendou.

Kdo by ostatně nechtěl mít v garáži svého „Harleye“. Značka oslaví za rok už 120. výročí a vy se už nyní můžete na velkolepé oslavy připravit pořádnou výzdobou. Plechová cedule s motivem Harley-Davidson je mimochodem také skvělým dárkem pro každého opravdového motocyklového fanouška.

Další SPZ z USA a plechové cedule Harley-Davidson najdete v naší Garážovce.

plechova-cedule-harleydavidson-parking-only-30x20-cmNA23233

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.